خودتان را از ذلّت نجات دهید
در دین ما واژه هایی هستند که با وجودشان زندگی ما را رقم می زنند. حال این ماییم که چگونه از آنان بهره بریم و یا در واقع به کار ببندیم.
از جمله ی این واژه ها عزّت و ذلّت است که با هر دو آشناییم. «عزّت» حالتی است که از شکست انسان پیشگیری می کند و انسان را سر بلند میسازد و «ذلّت» همان نبود عزت و شرافت در انسان است و برخلاف عزّت انسان را سر افکنده و خوار می سازد. به همین دلیل، انسان ذلیل شکست را به راحتی میپذیرد و خود را محتاج بیگانگان می کند.
علاقه مندی به «عزّت» و تنفّر داشتن از «ذلت»، امری فطری است که در نهاد همه ی انسان ها وجود دارد.شکوفایی«عزّت» به پیدایش عواملی نیاز دارد که بی توجّهی به آنها سبب پذیرش ذلّت و شکست در انسان میشود.
انسانی که طعم شیرین عزّت را بچشد، هیچگاه به ننگ ذلّت و خواری، تن در نمیدهد. حضرت علی(علیه السلام) میفرماید:کسی که نفس عزیز و شریفی دارد، آن را با پلیدی گناه، خوار نمیسازد(1).
در روایتی از امام صادق(علیه السّلام) نیز آمده است: «خداوند همه ی امور مؤمن را به وى واگذار کرده است، جز ذلیل کردن خود را».(2)
مؤمنان و زمامداران اسلامی نیز در امور حکومتی و اجتماعی نباید چیرگی بیگانگان را در عرصه های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... بپذیرند. آنان باید با الگوپذیری از قیام امام حسین(علیه السلام)اصل عزّت و افتخار را در همه ی امور کشورداری را اجرا کنند و در برابر ستمگران و سلطه جویان جهان، عزّت نفس نشان دهند.
آقای غلامعلی رجایی در کتابی آورده اند که :
بنده در همان لحظه اوّل برخورد (ورود امام از پاریس به تهران) در چهره اکثر این نیرو های انتظامی علاقه و عشق به امام خمینی (رحمة الله)را مشاهده کردم. امام در همان لحظات اوّل چند جمله برایشان صحبت کردند که:«این شاه و دربار شما را تحقیر کرده اند و شخصیّت شما را لگدمال کرده اند،شما را در برابر آمریکایی ها کوچک شمرده اند. شما باید همّت کنید و خودتان را از آن ذلّت و حقارت نجات دهید.» و بعد هم فرمودند که:«شما دیگر راحت باشید که شاه دیگر برنمی گردد واز کسی ترسی نداشته باشید. شاه شاه قدرت اینکه برگردد و شما را اذیّت کند را ندارد؛»(3)
نتیجه گیری: بنابراین، تلاش برای داشتن عزّت نفس و توکّل کردن به خداوند متعال، در حین نپذیرفتن ذلّت و به زیر بار نرفتن خواری است که مانند کسی مثل امام که توانست به جهانیان ثابت کند که مردم ایران (با دادن خون شهدا)به هر بهایی زیر بار ذلّت نمی مانند و به عزّت دست می یابند.
پس انقلابی را که سرمایه ی تلاش امام خمینی (رحمة الله) وخون شهدا و استقامت مردم بوده است را به هر قیمتی محافظت کنیم.
پی نوشت:
1-غرر الحکم، عبدالواحد بن محمد تمیمی آمدی،ص231
2-وسائل الشیعه،ج16،ص156و157
3-برداشت هایی از سیره امام خمینی(رحمة الله)،غلامعلی رجایی،ج3،ص267